onsdag den 21. november 2007

De danske dialekter trues af globaliseringen

Modersmålsselskabet. Et sikkert skib i et oprørt hav !
.
.
Danske dialekter er så godt som døde, skriver Kristeligt Dagblad idag.

Det er en sandhed med modifikationer. Man kan altså stadig skue en bonderøv på dialekten, men der er noget om snakken.

Tidligere kunne man høre forskel på Christanshavnere og Nørrebroere. Det kan man ikke mere, men jyder og fynboer kan man altstå stadig høre forskel på.

Her i partihovedkvarteret i København K, taler vi ligesom alle andre i hovedstadsområdet, MKR (Moderne Københavnsk Rigsmål).

Dialekterne er på vej ned. Det er trist, for det er charmerende, at selv et lille land har så mange nuancer.
TV og radio gør deres til at udslette forskellene.

Alligevel bør man ikke holde dialekterne kunstigt i live, som når fx. Poul Shclütter går til eksamen i Sønderjysk.
Men man bør heller ikke historieløst gøre alt for at aflive dem.
Og det sker, når liberalister som Martin Ågerup gør alt for at skille os af med traditionerne, fordi der ikke er penge i dem. Tænk, hvor stort et nummer han gjorde ud af at aflive rådhusklokkerne på DR. Et nationalt samlingspunkt myrdet, fordi en liberalistisk mand ikke kunne vente 2 minutter ekstra med at høre sin radioavis.

Dialekterne skal nok overleve, men TV og radio har reduceret dem.
Modersmålsselskabet er et glimrende foretagende, som vi her på siden vil kippe med flaget for, men kunstigt åndedræt virker ikke i længden.
Det svarer til at statsstøtte en syg virksomhed.

Men dialekterne skal beskyttes mod liberalist-mord. Ahistoriske trendsættere orker ikke forskellighederne. Stod det til de radicoole, skulle alle elever undervises på engelsk. Copenhagen Business Scool. Vi brækker os.

Dialekterne er en del af vores nationale arv.
Et udtryk for, at Danmark er et sammensat og charmerende land.
Lad ikke pengefikserede og EU-liderlige globalister sætte denne charmetrold ud af virke.
Start fx. med at undervise på dansk, fremfor på engelsk.

2 kommentarer:

John Pedersen sagde ...

Der er én dialekt, der er vundet voldsomt frem, og må som den eneste dialekt tales i DR og tv2; hvorimod disse medier har den største hadske foragt overfor andre dialekter; de må ikke komme til mikrofonen.
Det er racisme efter disse mediers forkvaklede brug af dette begreb.

Denne fortrængende dialekt er lavstatuskøbenhavnsk dialekt (LKD) (betegnelsen er fra den murstenstykke Munksgaards Store Danske Udtaleordbog). LKD fortrænger andre dialekter. Dens dialektudtryk er f.eks.: LKD/rigsdansk; frahm/frem; drapd/dræbt; kraft/kræft; skrammer/skræmmer; tragh/træ; krammer/kræmmer; prahsen/pressen; krahps/krebs; rahmser/remser; rahprahsentere/repræsentere; sjafør/chauffør....

I øvrigt er københavnsk sprog præget af lavstatuskøbenhavnsk (LKD) og højstatuskøbenhavnsk (HKD); hvor LKD fremmes af især DR - hvorimod andre dialekter er forhadte af DR. Der tales gerne meget svensk i DR uden oversættelse; men ingen danske dialekter udover LKD i DR.
DR er åbenbart langt mere svensk end dansk i så henseende.

Modersmålsselskabet, der selv skriver Modersmål-Selskabet; og således laver 3 stavefejl på stribe, kan således ikke præstere det en fireårig kan, nemlig at skrive sit eget navn korrekt. De ved det er skrevet forkert; men dumstædigheden forhindrer dem i at skrive det korrekt.

De politisk "korrekte" hader alt dansk, mest af alt Danmark som nation og dansk sprog. Deres selvhad er forståelig med den opførsel de selv udviser.

Anonym sagde ...

Overskriften: "De danske dialekter trues af globaliseringen" leder frem til den påstand, at:
Her i partihovedkvarteret i København K, taler vi ligesom alle andre i hovedstadsområdet, MKR (Moderne Københavnsk Rigsmål).

Formentlig menes der lavstatuskøbenhavnsk - ifølge den store danske udtaleordbog (Munksgaard) Det har intet med rigsmål, retteligt rigsdansk, at gøre. Rigsdansk er distinkt udtale.

Den dialekt, hvor man ikke kan udtale en lang række ord som kræft - kraft; dræbt - drabt; træ - tragh; skræmme - skramme; krebs - krahps; kræmmer - krammer; rem - ram; repræsentere - rahprahsentere osv.

Det giver nogle forvrøvlede udtalelser som:
Benzin er kraftfremkaldende. Naturligvis, ellers kan bilerne ikke køre.
Krammermarked. Åbenbart et marked, hvor man krammer hinanden.
Kraftens bekæmpelse. Åbenbart en forening, der vil svageliggøre folk.

Denne lavstatuskøbenhavnske dialekt har bredt sig ud over hele landet og fuldstændig infiltreret DR. Der må ingen anden dialekt end lavstatuskøbenhavnsk dialekt komme til mikrofonerne. Det er etnisk diskrimination. Det man i DR med sine forvrøvlede racismebegreber kalder racisme. Således er DR en racistisk organisation.