fredag den 21. september 2007

Det repræsentative demokrati er i krise !

Strejk, lav blokader, demonstrer eller lav voldelige aktioner, så får du nok din vilje !

.

Der er i disse år ved at udvikle sig den for demokratiet så triste tendens, at hvis man vil have sin vilje, så skal man råbe op eller ligefrem ty til ulovligheder.

Det seneste eksempel er forældreblokaderne ved en række daginstitutioner. Uanset om forældrenes krav er rimelige eller ej (hvilket de ikke er), så er det ganske enkelt skandaløst, at politikerne nu har bøjet sig, og kommer rendende med en ekstra pose penge.

Selvfølgelig skal politikerne lytte til borgerne, og eventuelt også skifte mening. Men det skal ske på grundlag af saglige argumenter fra de utilfredse, og ikke ved udenomsparlamentariske metoder.

Problemet er nemlig, at såfremt man rækker fanden en lillefinger, vil han hurtigt æde hele hånden. Man vil ganske enkelt med denne slappe eftergivenhed signalere, at der skal ulovligheder til, såfremt man ønsker at fremme et mål.

Dette finder vi ganske uacceptabelt. Det betyder nemlig, at de der går den reglementerede vej, og gennem borgermøder, læserbreve, indsigelser o.lign. kommer langt bag i køen hos de vage og populistiske politikere, og så har man indledt den onde spiral der fører til flere ulovlige strejker, blokader og ligefrem voldelige aktioner.

Da bøllerne på Nørrebro for et par uger siden hærgede løs, mente venstrefløjspartierne, at NU måtte de altså have et nyt ungdomshus, og desværre er dette ikke et enkeltstående tilfælde. Mange politikere bøjer sig alt for let for den slags pøbelvælde, hvilket er en bombe under det repræsentative demokrati.

Det repræsentative demokrati hævdes at have den fordel fremfor det direkte, at befolkningen vælger en linie og nogle politikere de har tillid til, hvorefter politikerne træffer de konkrete beslutninger. Fordelen skulle være at hindre populisme og højtråbende særinteresser i at tage styringen, fordi politikerne menes at være istand til at skære igennem og træffe upopulære beslutninger udfra en helhedsbetragtning.

Når politikeren - som der er mange triste eksempler på - ikke er denne opgave voken, så smuldrer også argumentet for det repræsentative demokratis berettigelse. Så kan der ligesågodt indføres direkte demokrati, hvor alle enkeltsager kommer til afstemning. Den ny teknologi, som fx. internet og SMSer vil gøre det let og billigt at holde den slags afstemninger.

Det er paradoksalt at se, at politikerne ikke har noget imod at lade sig styre rundt af utilfredse borgere, når det gælder om at smide skatteborgernes penge ud til højre og venstre, lige ned i lommerne på højtråbende dovendidrikker, når de samtidig i fx. EU-spørgsmål ryster i bukserne for at spørge om folkets mening. Det er tragikomisk, at man åbenbart mener, at man er kompetente nok til at afgøre Danmarks fremtid og lægge dets skæbne i hånden på EU, når man samtidig ikke formår at styre en lille flok forkælede forældre på en halv tønde land.


Hvem sagde at pennen var stærkere end sværdet ? Det gælder åbenbart ikke her til lands !




Ingen kommentarer: